Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 01:32

BioArt (Α’ μέρος) – Όταν οι Καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν με την Επιστήμη

Γράφτηκε από την 
Eduardo Kac, Genesis, 1998-1999 Eduardo Kac, Genesis, 1998-1999

Η BioArt πρωτοεμφανίστηκε με το πέρας του 20ου αιώνα, ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιτεχνική έκφραση, επηρεασμένη από την βιολογία των ζωντανών οργανισμών και την επιστήμη της Βιοτεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως μια πρακτική όπου οι καλλιτέχνες αντί για καμβάδες και μάρμαρα, χρησιμοποιούν ζωντανούς ιστούς, βακτήρια, ζωντανούς οργανισμούς και άλλες βιολογικές διεργασίες.

Ο ρόλος του καλλιτέχνη διαφοροποιείται. Για την πραγμάτωση των έργων του, χρησιμοποιεί επιστημονικές διαδικασίες όπως βιοτεχνολογία, γενετική μηχανική, καλλιέργεια ιστών και κλωνοποίηση. Συνεργάζεται με επιστήμονες από τον εκάστοτε κλάδο και εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια αλλά και σε γκαλερί.200px-FPbeachTsienΈνα απο τα γνωστότερα παραδείγματα BioArt, κατασκευασμένο από βακτηρία σε 8 διαφορετικά χρώματα με τη χρήση φθωρίζουσων πρωτεϊνών. Όσον αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο, υπήρξαν ομολογουμένως και αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των καλλιτεχνών. Το πεδίο εφαρμογής της BioΑrt, θεωρήθηκε από κάποιους καλλιτέχνες ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρά περιορισμένο στην ενασχόληση με διάφορες 'μορφές ζωής', ενώ άλλοι καλλιτέχνες έδειχναν ενδιαφέρον, σε μια τέχνη που χρησιμοποιεί κυρίως τις εικόνες της σύγχρονης ιατρικής και βιολογικής έρευνας. Άλλοι πάλι θεωρούσαν ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ένα 'τυφλό' σημείο που θέτουν οι Επιστήμες Ζωής (Life sciences).

Λόγω του ότι οι καλλιτέχνες με το έργο τους εστιάζουν στη 'ζώσα ύλη', κατά καιρούς έχουν προκληθεί ποικίλες συζητήσεις ως προς τα στάδια δημιουργίας αλλά και του κατά πόσο το 'υλικό' που χρησιμοποιούν, μπορεί να θεωρηθεί ζωντανός ή μη οργανισμός. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι μια τέτοια δημιουργία 'εργαστηριακών' έμβιων όντων και η προσαρμογή τους στις 'Επιστήμες Ζωής', είναι φυσιολογικό να προκαλέσει ηθικά, κοινωνικά και αισθητικά ζητήματα.

SymbioticA'Victimless Leather' Tissue Culture & Art Project, SymbioticA Laboratory.Η BioArt συχνά συγχέεται με τους πρωτεργάτες (bio-artists) της, Eduardo Kac και Joe Davis, όπως επίσης και με το SymbioticA, το οποίο είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιούνται έρευνες και σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε επόμενα άρθρα θα γνωρίσουμε τις διαφοροποιήσεις της BioArt, αλλά και τους υπόλοιπους αντιπροσώπους της.

Ο Eduardo Kac (1962-) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις του και τη συμμετοχή του στο 'κίνημα' της BioArt.

To 1997 γίνεται γνωστός, ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εμφυτεύουν στο σώμα τους ένα RFID microchip. Η ενέργειά του αυτή, ήταν μέρος μιας γενικότερης ιδέας που καθόριζε το έργο του 'Time Capsule', το οποίο στόχευε να είναι μια μορφή κοινωνικού σχολιασμού, υποστηρίζοντας ότι ο βασικότερος στόχος του ήταν να επανεξετάσει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνολογίας.

Ο Kac θεωρεί τον εαυτό του ως 'διαγονιδιακό καλλιτέχνη' (transgenic artist) ή 'bio artist', ο οποίος χρησιμοποιεί τη 'βιοτεχνολογία' (biotechnology) και τη 'γενετική' (genetics), για να δημιουργήσει προκλητικά έργα με τα οποία θα 'ενοποιηθεί' με τις πρακτικές της επιστημονικής διερεύνησης.

Το πρώτο 'διαγονιδιακό' (transgenic) έργο του, bio a ekac2Eduardo Kac, Alba GFP Bunny, 2000.είχε τίτλο 'Genesis' (1998-1999) και συμπεριλάμβανε απόσπασμα από τη Βίβλο, για να τονίσει την εφευρετικότητά του και τη σημασία του. Βέβαια το πιο γνωστό και πολυσυζητημένο έργο του ήρθε λίγο αργότερα, με την ονομασία Alba GFP Bunny (2000). Alba, ήταν το όνομα ενός γενετικώς τροποποιημένου κουνελιού το οποίο δημιουργήθηκε ως καλλιτεχνικό έργο του Kac, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Louis-Marie Houdebime. Δημιούργησαν λοιπόν ένα κουνέλι, στο οποίο είχαν εμφυτεύσει μια Πράσινη Φθορίζουσα Πρωτεΐνη (GFP) χρησιμοποιώντας γονίδια από ένα είδος μεδουσών. Το κουνέλι, κάθε φορά που βρισκόταν εκτεθειμένο σε black light, έπαιρνε μια πράσινη απόχρωση.

Για πολλούς τολμηρός, για άλλους δημιουργικός. Αυτός ήταν ο Eduardo Kac και η εισαγωγή μας, στον κόσμο της BioArt.

(συνεχίζεται...)

Έκθεση εικόνων


Ετικέτες
Αναστασία-Μαρία Ηλιοπούλου

Γεννήθηκα τον Αύγουστο του 1988, στο Μαρούσι Αττικής. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Παν/μίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης» και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα MA Arts and Cultures, University of Leiden, με εξειδίκευση στον κλάδο «Museums and Collections». Έχω εργαστεί και υπάρξει εθελόντρια σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, όπως τα: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, 3η Biennale Αθήνας, «Μονόδρομος» κ.α. Τα κύρια ενδιαφέροντά μου είναι η Ζωγραφική, η Φωτογραφία και ο Χορός (Κλασικός, Μοντέρνος και Latin) όπου ασχολούμαι επαγγελματικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Spazialismo (Διαστιμισμός) Η Φιλική Ομάς »