Βιβή Ντριγκόγια

Βιβή Ντριγκόγια

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 15:56

Homeless

Μέσα στην κρίση ο ρόλος της Τέχνης δεν αφορά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση ή την ενημέρωση. Ο ρόλος της, ειδικά σε συγκυρίες δύσκολες όπως οι τωρινές, είναι ρόλος πρώτα αφύπνισης και μετά στήριξης καμιά φοράς και αισιοδοξίας. Τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα είναι πολλά και το κοινό που τα υποστηρίζει και αναζητά μέσα από την τέχνη να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και να βρει απαντήσεις μεγαλώνει. Με τα συνήθως φτωχά μέσα που ο καλλιτέχνης διαθέτει, επηρεάζει συνειδήσεις, προκαλεί, δίνει τροφή για σκέψη. Οι τρόποι ζωής που δημιουργούν οι άνθρωποι ανακλώνται και αλλάζουν από τις καλλιτεχνικές μορφές που αυτοί επιλεγούν και κατασκευάζουν. Κάθε φορά που κρίνουμε το σύγχρονο περιβάλλον, κρίνουμε τον εαυτό μας.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ποια είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου; Και ποιος τη διαχειρίζεται; Που βρίσκεται (αν βρίσκεται κάπου) συγκεντρωμένη η ανθρώπινη γνώση; Λοιπόν υπάρχει μια εταιρεία – η Google που όραμά της είναι «να οργανώσει την παγκόσμια γνώση και να την κάνει προσβάσιμη και χρήσιμη σε όλους». Με αυτό το στόχο πριν μερικά χρόνια η εταιρεία ξεκίνησε την ψηφιοποίηση βιβλίων από όλο τον κόσμο θέλοντας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει υπάρξει ποτέ και η οποία θα περιέχει όλα τα βιβλία που γράφτηκαν στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 00:24

Ζώντας με δύο πρόσωπα// Doublefaced

Η ζωή μιας γυναίκας με δύο πρόσωπα αποκαλύπτεται μέσα από τη σειρά φωτογραφιών "doublefaced" του Sebastian Bieniek.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς πόσο λίγα τελικά πράγματα ξέρουμε για τον κόσμο της τέχνης (και όχι μόνο). Κάτω από τα γνώριμα πρόσωπα ή τοπία μεγάλων ζωγράφων πολλές φορές υπάρχουν τόσα μυστικά που περιμένουν υπομονετικά να έρθουν στην επιφάνεια, καλά κρυμμένα «μυστήρια» που βρίσκονται εκεί για να τα ανακαλύψει κάποιος. Πικάσο ή ντα Βίντσι κάθε καμβάς έχει πινελιές που μπορεί να κρύβουν κάτι άλλο: ακόμα κι έναν ολόκληρο άγνωστο πίνακα. Η σύγχρονη τεχνολογία (ακτίνες x, λέιζερ, μικροσκόπια και λογισμικά) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης των ερευνητών και ιστορικών τέχνης στην προσπάθεια να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια τόσο της τέχνης όσο και των καλλιτεχνών. Κι αυτό είναι που θα δούμε εδώ τέτοιες τεχνολογίες και τα «μυστήρια» στα οποία έχουν ρίξει φως.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 12:14

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την τέχνη

Όταν σκέφτομαι την τέχνη, πάντα αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι πίνακες ζωγραφικής, πινέλα, χρώματα, αγάλματα και σύγχρονα installations ονόματα όπως ο Picasso, ο Dali ή ο Leonardo da Vinci. Και μετά όταν σκέφτομαι την τεχνολογία, εικόνες από υπολογιστές και smartphones το Ίντερνετ, είναι αυτά που πλημμυρίζουν το μυαλό. Διαχρονικά, πάντα η τεχνολογία έδινε στους καλλιτέχνες τα νέα εργαλεία και μέσα έκφρασης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αυτές οι δύο φαινομενικά απομακρυσμένες έννοιες είναι περισσότερο συνδεδεμένες από ποτέ με την τεχνολογία να παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη της τέχνης όσο και στη διάδοση της.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις μια τέλεια ιδέα για ένα πράγμα ή ένα σχέδιο, έναν πίνακα μια μακέτα ή μια φιγούρα και να εύχεσαι να τη δεις να γίνεται πραγματικότητα κατευθείαν από τη σκέψη σου; Φαντάσου έναν κόσμο όπου με τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνολογία η σκέψη σου, η ιδέα σου μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη χρήση πολύπλοκων σχεδιαστικών εργαλείων, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο εκτός από μια ζωηρή φαντασία και πολλή πολλή έμπνευση! Επιστημονική φαντασία; Μπορεί να μοιάζει έτσι, όμως όσο απίστευτο κι αν ακούγεται είναι πραγματικότητα χάρη στο George και την εταιρεία Think Thing. Πώς άραγε θα παράγεται τέχνη το 2050;

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 22:35

Το μέλλον της ενημέρωσης

Στην εποχή των e-books, των blogs και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων έχουν μέλλον οι εφημερίδες; Τι θα συμβεί με τις εκδόσεις;Μπορεί τελικά ένα kindle ή ένα i-pad να αντικαταστήσει αυτή τη μυρωδία που όλοι οι φίλοι των βιβλίων ξέρουν; Τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού; Στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι πιο πολύ από ποτέ (εκτός από όλα τα άλλα) μιλούν για την κρίση του τύπου. Τα κριτήρια των αναγνωστών άλλαξαν - η ανάγκη για ποιοτική, άμεση και αντικειμενική πληροφόρηση είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά και αναρωτιέται κανείς αν οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα μπορεί η αγαπημένη μας μουσική να μας αλλάξει τη διάθεση! Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Επιστήμονες τώρα υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και ένας εξυπνος υπολογιστής μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλό μας να αιστανθεί ευτυχία αναλύοντας τα εγκεφαλικά κύματα και συνθέτοντας κάθε φορά διαφορετική μουσική - τη μουσική που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε όμορφα!

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 14:56

Επαυξημένη Πραγματικότητα στα Μουσεία

Φαντάσου ένα κόσμο όπου το smartphone σου μπορεί να «δει» το περιβάλλον και να αντιληφθεί εικόνες όπως το κάνεις εσύ! Φαντασου να περπατάς, να δείχνεις με το κινητό σου κάτι και αυτό να μπορεί να αναγνωρίσει την εικόνα που δέχεται και περίπου όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος να τη συνδέσει με μια πηγή πληροφοριών, γεγονότων ή ακόμα και συναισθημάτων όπως ακριβώς και εσύ! Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα αποτελούσε ένα ευφυές σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας, στην εποχή μας όμως συμβαίνει και έχει όνομα «επαυξημένη πραγματικότητα».

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 10:53

Οι υπολογιστές γίνονται κριτικοί τέχνης

Η κατανόηση και αξιολόγηση των έργων τέχνης αποτελεί ανθρώπινη υπόθεση, ή τουλάχιστον αποτελούσε μέχρι πρόσφατα. Σε πείραμα που έγινε στο Lawrence Technological University του Michigan, οι ερευνητές Lior Shamir και Jane Tarakhovsky έθεσαν το ερώτημα: «Μπορούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να καταλάβουν ένα έργο τέχνης;»

Κατηγορία ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ