Με αφορμή τις διαλέξεις με θέμα «Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη», που λαμβάνουν χώρα στο ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, η Μαρία Κοκκίνου των εκδόσεων Πορφύρα, εκθέτει τις απόψεις της.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς, με αφορμή τα βραβεία σεναρίου, μας παρουσιάζει: την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, αλλά και τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου μας παρουσιάζει το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, αλλά και τον καλλιτέχνη Βασίλη Θεοχαράκη.
Ανάμεσα στις ιδέες που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Disrupt Startup SacelUp 2014, ειναι αυτή της Enter-Art. Όταν διάβασα για το αντικείμενο της ιδέας, θέλησα σχεδόν αυτόματα να μάθω -και τελικά να μοιραστώ μαζί σας- τις σκέψεις αυτών των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο εν μέσω κρίσης και μάλιστα με αντικείμενο την Τέχνη! Σε μια συνέντευξη αστραπή η Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη μας μίλησε για αυτό το ενδιαφέρον startup.
Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» & ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζουν την Ομαδική Ιστορική Εικαστική έκθεση ζωγραφικής/γλυπτικής/φωτογραφίας «Γεώργιος Α»
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Α΄ εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών με θέμα το ιστορικό αποτύπωμα του μακροβιότερου βασιλιά της νεότερης Ελλάδας.
To Art magazine έχει δημιουργήσει μια ειδική στήλη με ομιλίες TED καταφέρνοντας να συντονίσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα μεταφραστών όπου υποτιτλίζει ομιλίες στα Ελληνικά. Δεν θα μπορούσα να λείπω λοιπόν από κάτι τέτοιο και χάρη στην επίσημη πρόταση/πρόσκληση της Δήμητρας Παπαγεωργίου (Υπεύθυνη Ελληνικής ομάδας Μεταφραστών TED) βρέθηκα στο TedxAthens 2012 το Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, κυρίως λόγω της επαφής μου τα τελευταία 3 χρόνια με τον TED. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι έχει πάρα πολύ κόσμο. Η δεύτερη ήταν ότι ήταν τεράστιο και πολύ καλά οργανωμένο.
Στο μικρό νησί των Κυκλάδων, την Κέα, με τη πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτείνεται σε βάθος χρόνου, η Σωτηρία Αντωνοπούλου δημιούργησε το 2008 την αίθουσα τέχνης art s.a., σ' ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, το Βουρκάρι. Με αφορμή τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, μιλήσαμε μαζί της για την gallery και την όμορφη Κέα.
Τέσσερα είναι τα πράγματα που εντυπωσιάζουν στη "γκαλερί της Λόλας Νικολάου" στη Θεσσαλονίκη: η ιστορία της, οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, το "ντεπώ" της -που περιλαμβάνει έργα από τους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς από το '90 και και εξής- και πάνω απ' όλα η ιδιοκτήτρια της, που αν και έχει κλείσει 18 χρόνια ως ιδιοκτήτρια του ομώνυμου χώρου, δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει τις προτάσεις της στο φιλότεχνο κοινό. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κα. Λόλα Νικολάου θα διαβάσετε λιγότερο για την ίδια, και περισσότερο για την αγορά Τέχνης τα τελευταία 18 χρόνια, μία περίοδο που διαμόρφωσε τη σκηνή της σύγχρονης τέχνης σήμερα.
Με αφορμή το εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπόσιο με θέμα «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία» που διοργανώνεται από την εταιρεία Artifex, στις 7 και 8 Μαϊου 2011 (εγκαταστάσεις του Κτήματος Λαζαρίδη, Καπανδρίτι Αττικής) μιλήσαμε μαζί τους και παρακάτω θα δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας δόθηκε. Στις ερωτήσεις απαντούν οι: Γιάννης Τρίγκας (Γ.Τ.), Πολιτισμολόγος-Οικονομολόγος, διευθυντής της Artifex, Παναγιώτης Σουλτάνης (Π.Σ.), Φιλόλογος-Αρθρογράφος, ομιλητής του συμποσίου, Φώτης Παπαθανασίου (Φ.Π.), Γιατρός-Μουσικός.
Με αφορμή την ομαδική έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής "Ενορχήστρωση Χρωμάτων", που ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου 2010 στον πολυχώρο Κκ, μιλήσαμε με την ιστορικό τέχνης Κα Ειρήνη Περσίδου όπου ανέλαβε την επιμέλεια και την οργάνωση της.
Μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Κρήτη, μοιράστηκαν το πάθος τους για την τέχνη και αποφάσισαν να ιδρύσουν την ένωση καλλιτεχνών NAUTE. Θέλοντας να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή, συνομιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της ένωσης κ. Νικόλα Σμυρνάκη, ο οποίος μας παρείχε διαφωτιστικές πληροφορίες για τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της σύστασης της καλλιτεχνικής αυτής ομάδας, για τις δραστηριότητές της, για τη συνύπαρξη καλλιτεχνών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Σμυρνάκης, μέσα από το μεστό λόγο του, καταθέτει την ενδιαφέρουσα οπτική του αναφορικά με την άνθιση και τη διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από το διεθνές περιβάλλον μιας ομάδας δημιουργικών ανθρώπων.
Το περσινό φθινόπωρο του 2008 σηματοδοτήθηκε από διάφορα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά γεγονότα, είτε επρόκειτο για κάποιους στάνταρ θεσμούς είτε όχι. Οι Κρόνος Κουαρτέτ και ο Κιτάρο ήρθαν στην Ελλάδα και έκαναν εμφανίσεις στην Αθήνα, ο νέος Τζέημς Μποντ πέρασε και δεν ακούμπησε από τις αίθουσες, οι Νύχτες Πρεμιέρας το Σεπτέμβρη άνοιξαν το κινηματογραφικό χορό των Φεστιβάλ, με αυτό της Θεσσαλονίκης να ακολουθεί 2 μήνες μετά, και τέλος το 48 Hour Film Project μπήκε σφήνα τελευταία στιγμή αναμεσά τους. Ο Φραντσέσκο Βιτάλι ήταν αυτός που έφερε το διεθνές αυτό φεστιβάλ, σχεδόν τελείως άγνωστο μέχρι τότε στο ελληνικό κοινό, και στην χώρα μας.
Το Artmag γνωρίζοντας την υπαρξή του και ζώντας την περσινή του εμπειρία από κοντά ήθελε φέτος να γνωρίσει καλύτερα τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση και του 2ου στη σειρά 48HFP, τα κινητρά του, τους στόχους του και το οραμά του.