Για πρώτη φορά από την ημέρα της ανακάλυψής του –πριν από 140 χρόνια- θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο κρατήρας της μάχης, μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του.


Στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, συνεχίστηκε η έρευνα - αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


Από 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016 η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκλήρωσαν μια ακόμα ερευνητική αποστολή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.


Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου 2016, στον τελευταίο της σταθμό, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική.


Τρεις εικόνες - μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία- επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου 2016. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.


Το Σάββατο 9 Απριλίου, η Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastián / Donostia της Ισπανίας, βράβευσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στην Αρκαδια «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα».


Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 26 Φεβρουαρίου 2016, υπό τη μέριμνα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ.


Το 1669 ιδρύθηκε η Μονή των Καπουτσίνων στην ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης. Δυο αιώνες αργότερα αποκαλύφθηκε ένα θαμμένο άγαλμα της Αφροδίτης κάτω ακριβώς από την αυλή που οι μοναχοί υμνούσαν την Παναγία.

 


Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 16:00

Νέος μακεδονικός τάφος στον νομό Πέλλας

Γράφτηκε από τον

Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας - Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.


Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 17:38

Η Ροτόντα αποκαλύπτεται...

Γράφτηκε από τον

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 μεγάλη μουσική εκδήλωση στη Ροτόντα για να σηματοδοτήσει την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό.


Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 17:33

Εγκαινιάστηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Γράφτηκε από τον

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.


Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 18:15

Το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης αποκαλύπτεται

Γράφτηκε από τον

Ένα σημαντικό έργο προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης διενεργείται και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015 από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης-Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στην αναδιοργάνωση και επανακαθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Πρόκειται για μια πάγια απαίτηση τόσο φορέων του Πολιτισμού όσο και του τουριστικού κλάδου η αναπροσαρμογή των τιμών καθώς και η εναρμόνιση τους με τα ευρωπαικά δεδομένα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν την οικονομική κρίση, όσο και τις ανάγκες για άυξηση των κρατικών εσόδων καθώς και τις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 


 Για έξι μήνες (27/9/2015-27/3/2016) θα εκτεθεί στην Ελβετία η εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμός», την οποία θαύμασαν πάνω από 800.000 επισκέπτες στα συνολικά δυο χρόνια που λειτούργησε και πήρε δύο συνεχόμενες παρατάσεις λόγω της επιτυχίας της.


"Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει", είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.


Να και μια θετική είδηση για την Αθήνα και τον Πολιτισμο!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 21-24 Ιουνίου και θα συνδυάζουν τη Μουσική με τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική με το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό με τα Δημιουργικά εργαστήρια, τις Ολονύχτιες Προβολές με την Τέχνη, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα γεμάτο Μαγεία & Εκπλήξεις.


Σελίδα 1 από 6